lunes, 22 de junio de 2015

L'impossible capitalisme Vert

L'altre dia vam estar a una xarrada sobre el llibre l'impossible capitalisme verd a carréc de Jordi Martin. 

No hem d'oblidar mai que el capitalisme només pensa en acumular diners al preu medioambiental i humà que sigui. Aquesta carrera pel benefici i per la producció material fa que ens estem carregant el planeta i no tenim cap altre. Si no ho aturem els nostres fills ho pagaran... Molt car. Hem de protegir-nos com espècie.
El Katrina va ser un exemple, allà només van rescatar a qui s'ho podia pagar i van expulsar als pobres ...o va ser als negres? 
Espanya es gasta cada any milions d'euros en vigilar les fronteres, especialment de Ceuta i Melilla. No seria millor ajudar-los a l'origen per a que no hagin de venir?
Si això continua, no els podran parar. Europa no podrà suportar l'avalanxa d'immigrants

Això no es nou, al 1.957 ja es va començar a parlar del canvi climàtic, ara ja hem començat a patir una mica de les seves conseqüències: Sequeres, costes inundades, contaminació dels aqüifers, etc. Es calcula que 150 milions de persones s'hauran de traslladar per pujades d'aigua.

L'energia solar es va inventar a 1.839 però la industria del carbó que llavors movia molts calers va fer pressió per aturar-la i va ser així fins que van començar a enviar satèl·lits a l'espai. Clar! No podien fer un satèl·lit que haguessin d'anar  cada setmana a repostar-lo. Jo pregunto: Com seria el món si haguessin deixat desarrollar-la fa quasi 200 anys? Segurament, ara seria molt més efectiva i estaria a tot a reu.


Als 90, la General Motors va treure un model elèctric experimental (EV1) que va tenir força èxit però les empreses  petrolíferes van fer pressió i GM els va retirar i destruir tots a pesar de les queixes dels usuaris que estaven molts contents amb ell. Una vegada més va primar els interessos de les petrolieres (Molt poderoses als Estats Units) que els interessos dels ciutadans.

Ens diuen que es car però s'han gastat 9.6 bilions en rescatar els bancs (Els seus amics) Què es podria haver fet amb aquests diners? 
Fan una política de mentecatos? Crec que no, fan la política que els interessa als seus amics en comptes de pensar en el poble.
Haurien de construir una calefacció col·lectiva que estalviaria molta energia. Quantes cases es podrien escalfar amb la flama de les xemeneies de Repsol?
Variar la fiscalitat incluint una taxa que tingui en compte el cost social i medioambiental.
La idea del protocol de Kioto es bona però s'aplica malament perquè porta a la especulació.
El capitalisme vert ha de procurar buscar sempre la proximitat de l'origen dels productes i promocionar les energies renovables per reduir les emissions de CO2 al menys un 50% i frenar la desforestació.  
S'hauria de redefinir la riquesa i promoure l'amor a la natura i al planeta. Només es pot aconseguir amb molta mobilització social.

Que podem fer? A part de la mobilització i conscienciar a la població. 
Hem d'oblidar el consumisme que  vivim ara i tornar a la mentalitat dels nostres avis. Quan les coses que es trencaven s'arreglaven i no es llençava res que encara funcionés.
Mirar de comprar productes que durin més.
Escollir la carn criada a prop i verdura de temporada, col·laborar amb xarxes Eco també es una bona opció.
Repartir més el treball, apostar pels bancs de temps.
Li diuen "libre mercado" però manen ells...Ara que... Què passaria si ningú compres a Zara? 
També s'ha de fomentar el cooperativisme com a eina per fer més just el capitalisme.

No soc antisistema, però aquest sistema mata a les persones.

No hay comentarios: